O školi

Grad Sombor je od starine značajno obrazovno i kulturno središte čije su ustanove, brojne i značajne, premašile okvire njegovog užeg okruženja na znatno šire prostore.
Tome je, svakako, doprinelo uzdizanje Sombora u rang slobodnih i kraljevskih gradova 1749, i u stalno sedište Bačbodroške županije 1786. godine. U takvom miljeu je 1870. osnovano i Somborsko srpsko pevačko društvo u čijem okrilju je 1921. ustanovljena Muzička škola „Petar Konjović" o čemu je ukaz potpisao Branislav Nušić.

Dugogodišnja želja somboraca bila je da se otvori i Srednja Muzička škola i u tome su pokušavali izmedju ostalih bivši direktor Muzičke škole Drakče Mitrović i profesor Pedagoškog fakulteta i dirigent Silvester Hajnal.
Dolaskom u Sombor 2007. profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu i kompozitora Svetozara Saše Kovačevića i njegovom inicijativom, Načelnik zapadno bačkog okruga Saša Torlaković i lokalna samoprava podržali su njegov predlog i oformili komisiju za izradu elaborata za otvaranje Srednje Muzičke škole:
Ksenija Liščević - prosvetna uprava
Jožef Kvintus - direktor Muzičke škole Kula
Svetozar Saša Kovačević - kompozitor i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu
31 marta 2008. Rešenjem Ministarstva prosvete Republike Srbije Srednja Muzička škola u Somboru je uvedena u mrežu srednjih škola Republike Srbije.

Danas se ovde nalazi:

*muzičko zabavište (popularni „cicibani")

*osnovna muzička škola u okviru koje postoje sledeće klase: klavir, harmonika, violina, viola, violončelo,gitara, tambura, flauta, oboa, klarinet, truba, solo pevanje, tradicionalno pevanje i sviranje, jazz (fakultativno)

-srednja muzička škola u okviru koje obrazujemo četiri obrazovna profila:
* muzički izvođač (instrumentalisti ili solo pevanje)
* muzički saradnik- teoretičar
* muzički saradnik- etnomuzikolog
* dizajner zvuka

 

Pravila Muzičke škole Petar Konjović - napisao Branislav Nušić

Pravila Muzičke škole "Petar Konjović" Sombor iz 1921 godine - Napisana po nalogu Načelnika Umetničkog Odeljenja Branislava Nušića