Učenička kompanija

123

Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Program se zasniva na principu učenje kroz rad – učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika mentora, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Učenici Srednje muzičke škole "Petar Konjović" iz Sombora, zajedno sa svojom nastavnicom koja je obučena mentorka za ovaj program, već nekoliko godina vode učeničku kompaniju "HMS production".

Delatnost njihove kompanije je pružanje usluga u oblasti muzičke produkcije: snimanje i obrada zvuka i muzike za različite medije (edit, miks, master), snimanje audio knjiga, izrada aranžmana, izvođenje muzike, pripremanje notnog teksta za štampu, izdavaštvo i distribucija. Izrazito motivisni, mnogi đaci sa smera Dizajn zvuka i muzička produkcija učestvuje u ovom programu kao i na takmičenjima iz ove oblasti. Nedavno je tim đaka - predstavnika kompanije: Olga Vučić, Mina Miladić, Staša Zorić, Vanja Perišić, Mikelanđela Bugarski i Mateja Sekulić, predvođeni svojom mentorkom Željkom Milošević uzeo učešće na Regionalnom takmičenju u Novom Sadu gde su bili izuzetno zapaženi i odabrani kao jedna od 20 kompanija od ukupno 140 da se predstavi na Nacionalnom takmičenju u Beogradu od 21. do 23. maja za šta se trenutno intenzivno spremaju. Organizator ovog takmičenja je organizacija Dostignuća mladih u Srbiji razvija koja sprovodi ekonomske obrazovne programe za mlade ljude kroz partnerstvo između biznisa i obrazovnog sistema.

Detalji o radu HMS Production učeničke kompanije se mogu naći na sajtu https://hmsproduction.artmreza.com/ kao i usluge koje pružaju svim zainteresovanima iz Sombora i drugih gradova. Njihove usluge su profesionalne i odnose se na sve one kojima je potrebno uslužno snimanje i produciranje muzike ili zvuka za razne medije.